Beijing: de stad en de Muur

De Muur

De Muur

Kleine keizertje in China

Klein Chinees keizertje

We zijn bijna klaar voor vertrek, vanavond om 12 uur vliegen we naar Dubai, een paar uurtjes wachten en dan door naar Amsterdam waar Annie ons op zal halen.
Weer kunnen we terugkijken op een topreis; een reis vol met hoogtepunten  door een bij vlagen verwarrend land. Zo groot en zo modern, zulke oude gebruiken, tradities, normen en waarden, veel vriendelijkheid en gastvrijheid. Ach, dat gerochel, je leert al snel de aanloopgeluiden te herkennen en dan is het zaak om gauw de andere kant op te kijken. Maar, zo vinden de Chinezen ons gesnotter in zakdoeken  een afgrijselijke smerige gewoonte… De oordoppen niet nodig gehad en de harde bedden vonden we erg meevallen. Ook het meegebrachte woordenboek en de menukaart in het Engels hebben we niet nodig gehad. Niet dat wij zo goed Chinees spreken, maar gewoon omdat de menukaarten nu een soort prentenboeken zijn met kleurige plaatjes 🙂
Beijing; een stad vol mooie gebouwen, waaronder het Vogelnest van  de Spelen in 2008 en dan de Muur; daar zijn we gisteren naartoe geweest. Wat een immens bouwwerk dat als een dikke slang door het Chinese landschap slingert, meer dan 6000 km lang. Dit bouwwerk wordt beschouwd als de grootste menselijke prestatie ooit en dat geloven  we graag. En, als er een land is dat zulke bouwwerken kan bouwen dan zijn het de Chinezen, hun werklust en inzet is ongekend. Het zat ons weer mee, stralend blauwe luchten en het aantal toeristen was te overzien.
Tibet vormt een heel ander land en is in geen enkel opzicht te vergelijken met het grote China. Behave als het om Wi-Fi gaat, dat zweeft als een gek door dit hele land en daar hebben wij, en dus ook jullie, veel plezier van gehad.
 
We mogen deze kamer tot vanavond 6 uur gebruiken en gaan dan met de metro naar het vliegveld. Want de ware reiziger weet ook wanneer de reis voorbij is…

Comments

 1. Wat is het omgevlogen! Jammer dat jullie reis en de verhalen alweer voorbij zijn. Maar………… de herinneringen neemt niemand jullie meer af. Bovendien heeft Jan natuurlijk duizenden foto’s gemaakt die gesorteerd moeten worden. Pffff dat wordt weer een hele klus. Ook voor jou Ada straks weer de aantekeningen die moeten worden verwerkt tot een boekje. Succes! En voor straks een hele goede terugreis.

 2. Goede reis terug, en heb jullie gevolgd met de mooie verhalen.
  gr Nanja

 3. Een hele goede reis terug en geniet nog van de laatste momenten.

  Groetjes Tiny

 4. Anja Remmink says:

  Hoi Ada en Jan
  Wat was het weer leukmom al lezend met jullie mee te reizen!
  Goede terugreis! X
  Anja

 5. Edwin Aman says:

  Goede reis terug. Mooie reis en mooie verhalen!

 6. Goede thuisreis. En bedankt dat we mee hebben mogen genieten van deze onvergetelijke reis

 7. ans wijnberg says:

  Ik heb meegenoten van jullie prachtige reisverhalen en foto’s.
  Een goede vlucht terug en we spreken elkaar snel.
  Want de ene A mist de andere wel een beetje.

 8. Riekje van der Veen says:

  Een hele goede terugreis toegewenst!

Speak Your Mind

*