Boeddhistisch Bali

Hoewel Bali voor 90 % hindoeïstisch is, is er ruimte voor meerdere geloven die allemaal vreedzaam met elkaar omgaan. De rookslierten van het hindoeïstische en boeddhistische geloof, vermengen zich moeiteloos met de oproepen tot gebed die uit de minaretten van de moskeeën klinken. Zo hebben we de indrukkwekkende Brahma Vihara-Arama bezocht, een tempel in Noord-Bali waar het zo rond de middag kokendheet is. Gelukkig is het wel zo netjes om rustig te lopen, en met een fles water in de hand, de sarong weer strak om de heupen geknoopt, slenteren we rond. Een moslimmoeder en naar zoontje liggen op de knieën voor het water een schildpad te voeren. Met stokjes wordt het beest restjes aardappels gevoerd; een vreemd en bizar gezicht.

Mensen belijden hun geloof en steken allemaal 3 stokjes wierook aan. Ik heb het al zo vaak gezien maar geniet er iedere keer weer van. Vaak hetzelfde en toch allemaal net weer anders.IMG_3341 IMG_3340

We gaan verder naar een waterval, een kleine wandeling van een halfuur en we zijn er al. Zo tegen het eind van de dag zijn er niet meer zoveel bezoekers. De omgeving is weer tropisch en de geluiden ons om ons heen zijn oorverdovend, vooral de sprinkhanen gaan tekeer als idioten. Je ziet geen dier maar hoort ze daarentegen des te beter. De jungle is mooi zolang het licht is en een goede gids de weg weet.

Gelukkig weet de gids ook de weg als we de volgende dag een flinke wandeling van ruim 5 kilometer maken. ‘We gaan eerst 400 treden af naar beneden,’ roept onze vrouwelijke gids enthousiast. Appeltje, eitje… we lopen, stappen, klimmen soms wat, krijgen uitleg over rare planten, zien bomen met de huid van een krokodil, kijken naar vruchten die niet te eten zijn en stappen met een licht afgrijzen over een dood dier, een kruising tussen een rat en een eekhoorn, en komen bijna 2 uur later aan bij een tempel waar een tweejaarlijks feest gevierd wordt. Wat een mazzel! Prachtig geklede mensen, de kleuren geel en wit zijn favoriet, vieren feest om de verjaardag van de tempel te vieren. Natuurlijk mogen we foto’s maken, enthousiast grijpen we de camera en maken de ene na de andere foto. Wij worden bedankt voor het maken van de foto… Balinezen zijn bijzonder vriendelijk en goedlachs.

IMG_3403

IMG_3387

Comments

 1. Bali blijft een heerlijk eiland!!

 2. Hilda Rosman says:

  Zo leuk om met jullie mee te reizen, in de hoop nog een keer samen te reizen. Dromen moet je houden toch

 3. Wat een mooie foto’s, dat is echt genieten !

 4. Nog een paar dagen genieten, dames. Dan begint de afdaling naar het gewone leven weer.
  Tot woensdag, Ada xx

 5. ans wijnberg says:

  prachtige foto’s

Speak Your Mind

*