Bye, bye Bali

IMG_3476

Afwassen in een riviertje tussen de rijstvelden

Rijstvelden horen bij Bali zoals klompen bij Nederland. Maar dat er ook grote bloemkolen, knoflook en uien worden verbouwd, dat wist ik dan weer niet. Uren hebben we er rondgelopen, de zon kwam er bij, wolken dreven over en zo rond het middaguur bereikten mens en natuur het kookpunt. Oef, wat een hitte. ‘Zal ik de chauffeur bellen om ons alvast tegemoet te komen?’  stelde de gids voor. Ja, graag, waarom niet? Met een loeiende airco, frisse koele doekjes en een flesje water waren we snel weer op 37 graden beland. Maar het blijft leuk om ergens te lopen, waar mensen even opkijken wie er langskomt maar dan al snel weer over gaan tot de orde van de dag.  Grote vogelverschrikkers, eerder grappig en leuk, dan angstaanjagend, moeten ervoor zorgen dat de rijst niet te vroeg door snode vogels wordt geoogst.

Voor mij was Bali de kennismaking met Indonesië, een land waar wij als Nederlanders toch een speciale band meehebben. Bali een mooi eiland, met duizend tempels op ruim 4 miljoen mensen. Goede infrastructuur, prima wegen, super-de-luxe hotels (tenminste waar wij zijn geweest 🙂 ) vriendelijke en behulpzame mensen die graag met een brede lach op de camera gaan en dan het eten… Wat hebben we elke dag lekker gegeten, nasi, saté, verse kleurige groentes, zinnenprikkelend fruit, alles weggespoeld met liters en liters water. Door de gids Wayan en chauffeur Madi werd het een onvergetelijke ‘studiereis’. We hebben erg veel kunnen zien, www.travelkid.at had alles tot in de puntjes geregeld. Vandaag nog een paar hotels inspecteren, de laatste roepia’s opmaken en dan richting huus. Want de ware reiziger weet ook wanneer de reis voorbij is.

IMG_3473IMG_3499

Comments

 1. Bloemkolen, knoflook en uien daar zou ik ook niet aan hebben gedacht. Bij Bali denk je alleen aan rijstvelden. Wel heel apart om dat daar te zien, Ada. Heerlijk z’n mini reis. Even er tussen uit en weer een ervaring rijker…

 2. Wat hebben jullie en ik genoten deze week, geweldig.
  Alle mooie herinneringen van 1988 kwamen weer naar boven,

  Memiliki penerbangan yang aman.

 3. Wat fijn dat jullie zo hebben genoten. Wij zijn 38 j. geleden op Bali geweest, op die reis en in die groep Herman leren kennen, eigenlijk op de kennis makings dag voor de reis, we zijn met Wereld Contact geweest, alleen oudere mensen in de groep en wij twee snot neuzen, haaa.
  Ik dacht Ada, dat jij de afwas stond te doen van het hotel, in het riviertje, kun je vast weer wennen als je thuis bent !
  Ik wens jullie nog een hele fijne dag en een hoede reis naar huis. Groetjes, liefs, Tineke.

 4. Iris Lammers says:

  Terug naar het land van de hutspot en stamppot andijvie. Met een sappige Unox en een kuiltje jus!

 5. Iris Lammers says:

  Terug naar de hutspot en stampot andijvie. Met een sappige Unox en een kuiltje jus.

 6. ans wijnberg says:

  Wat heerlijk dat jullie zo hebben genoten. Goed vlucht terug.

Speak Your Mind

*