Ook Zuid-Afrika

Afrika, en ook Zuid-Afrika, zijn ‘bekend’ om zijn sloppenwijken. Aangezien Janny bekend is in de sloppenwijk van PE gaan we op bezoek. Uit andere bezoeken aan andere wijken weten we dat het beeld dat wij in het Westen van deze woonwijken hebben, compleet anders is dan de werkelijkheid. Miljoenen mensen wonen in huisjes van hout, golfplaten en alles waar men de hand op kan leggen. Maar er zijn ook stenen huisjes, mooie bungalows, winkeltjes en grote projecten waar bevlogen mensen, met de benen stevig in de Afrikaanse grond, samen met vrijwilligers het leven van veel mensen iets beter maken. Pastor Rudy leidt een groot project waar ruim 150 mensen, mannen vrouwen en kinderen, met veel vallen en opstaan hun leven weer op de rails proberen te krijgen. Veel mensen moeten simpelweg nog leren hoe te leven, de meest basale dingen als op tijd opstaan, persoonlijke hygiëne, structuur, 3 x per dag eten. Mensen komen uit heel Zuid-Afrika om hier hun leven een nieuwe kans te geven. Mensen worden aan het werk gezet, kinderen gaan naar school en duizenden maaltijden per maand worden hier bereid. Met een spade wordt de groentepan doorgeroerd.  Meest opvallend? Er zijn net zoveel witte als zwarte mensen die hulp vragen… ook de nood onder veel witte mensen is erg groot. Armoede verbindt zwart en wit.

Oude tandenloze vrouwen breien mutsen, dassen en truitjes. Zo is Jan nu in het bezit van een bruine das en muts, met een glimmende gouden knop in het midden van de muts, terwijl hij nooit dassen en mutsen draagt. Maar zeg maar eens nee tegen zo’n dametje die lief naar je lacht. Struise vrouwen zitten achter naaimachines struise kleren te naaien. Maar die ene mevrouw die  maar liefst 280 ritsen in even zoveel witte broeken moet naaien, verdient van mij onmiddellijk een lintje. ‘Eigenlijk hou ik helemaal niet van naaien,’ zegt ze met een vriendelijke lach…

 

IMG_3641

IMG_3642

Comments

  1. Mooi om te lezen. Alvast voorbereiding voor de reis in februari. Groetjes.

  2. Mooi om te lezen,zo bijzonder krijg steeds meer zin om te gaan.

  3. Dea Valk says:

    Ongelooflijk, hoeveel energie mensen overal ter wereld hebben om er met elkaar iets van te willen maken. Mooie initiatieven en net als in Zimbabwe is er in Zuid Afrika veel armoede onder de blanke bevolking. Ada, waar staat PE voor?

  4. ans wijnberg says:

    Altijd weer leuk om jullie verhalen te lezen en min of meer mee te reizen,
    Geniet nog lekker samen

Speak Your Mind

*