Gastvrijheid in Oman

Terwijl hun moeders op matjes in het gras zitten, omringd met schalen vol voedsel, zwaaien de dochters zo hoog mogelijk met hun schommels. Niet gehinderd door hun kleurige, lange jurken en hoofddoeken. Het fietsen mag dan alleen voor de mannen en de jongens zijn weggelegd, spelen in de speeltuin kunnen de meiden gelukkig wel. Hun plezier is aanstekelijk. Een tiental jongentjes maakt veel kabaal met elkaar en vinden het vele malen leuker om in de glijtunnel te kruipen dan er doorheen te roetsjen. Voor onze lunch zijn we beland op een van de vele picknickplekken die dit land rijk is.

‘Ik heb het mes vergeten,’ zeg ik en kijk naar de grote tomaat in mijn hand. Ik loop naar de vrouwen op het gras. ‘Natuurlijk,’ zegt ze op mijn vraag of ik haar mes mag lenen. De andere vrouw pakt ondertussen een bord vol met banaantjes, twee sinaasappelen en een appel en zet dat voor mij neer. ‘Hier proeven,’ en ik krijg een theelepel in mijn handen waar een stuk taart/cake/pastei opzit van dadels, vijgen en nootjes. ‘Eten.’ Het smaakt verrukkelijk.

‘Ken je Omani koffie?’. Hoppa, ik krijg een kommetje, formaat kindertheeserviesje, aangereikt waar koffie inzit met de kleur van slappe thee. Het smaakt zoals het eruit ziet. Met mijn handen vol loop ik terug naar onze bank. En dan doet zich het volgende probleem voor, moeten we alles opeten, of moet er weer wat terug? We eten wat van het fruit, leggen een paar koekjes als bedankje op de schaal en ik breng de schaal terug. Alles wordt met een welwillende lach aangepakt.

De mensen hier zijn bijzonder vriendelijk, behulpzaam en voorkomend. We worden overal netjes geholpen, men dringt niet aan en waarderen het dat jij naar hun land bent gekomen. Morgen nog een dagje in Nizwa en omgeving en dan reizen we dinsdag door naar Sur aan de kust, waar we een paar dagen willen blijven. De wegen zijn perfect en afstanden heel fatsoenlijk.

Jan is dol op tanken hier… benzine kost hier nog geen 50 cent per liter!

 

Comments

 1. Wat een vrolijke en kleurrijke foto’s en verhalen.

 2. Hanneke says:

  Prachtige verhalen. Ik geniet met jullie mee. Lieve groet.

 3. Wat lijkt het mij een fantastisch land. Jullie hebben weer veel te straks.

 4. Ik moest gelijk aan een tekst in een liedje denken….”…het zijn de kleine dingetjes die het doen, die het doen enz.

 5. Prachtig toch om dit zo met de lokale bevolking te delen. Dat is genieten. Met veel reizen kun je veel verhalen. Groetjes Tiny

 6. Henny & WIm says:

  Hallo Ada en Jan.

  Uit jullie verhalen begrijp ik, dat jullie het wel naar je zin hebt.
  Leuke mensen in een heel mooi land.

 7. Els Wessels says:

  Fantastisch!!

Speak Your Mind

*