Oman voor iedereen?

‘Hare Krishna,’ zegt de Indiase vrouw die ons rondleidt door een van de 2 Hindoetempels in Muscat. Het hindoeïsme kennen we van andere reizen, nou ja kennen, we hebben het veel gezien, de kleurige vaak kitscherige tempels in pastelkleuren, de onbekende rituelen, de devotie bij de gelovigen. Bij toeval stuitten we op deze tempel in het islamitische sultanaat waar volgens mij elke Omani moslim is. Aangezien al het werk door Indiërs, Pakistanen, mensen uit Bangladesh, de Filippijnen en nog meer landen wordt gedaan, dan houdt dat uiteraard ook in dat iedereen zijn of haar geloof meebrengt. Wij krijgen een glas water aangereikt, dat moeten we even aanraken, weer teruggeven en de man die op de vloer zit giet het water over een beeldje. ‘Dit beeldje moet altijd nat zijn,’ legt de vrouw uit. Natuurlijk, knik ik, alsof ik alles weet van beelden die besprenkeld moeten worden…

De man geeft mij vervolgens een bloem, Jan krijgt ook een bloem en nog 2 bananen. De man heeft duidelijk een belangrijke functie. Shiva en Ganesha worden hier aanbeden. Als we later ook nog bij enkele kerken belanden waar op deze vrijdag een drukbezochte dienst is, blijkt dat er ruimte is voor meerdere overtuigingen. Toch liggen hun werelden mijlenver uit elkaar, mensen leven naast elkaar en respecteren elkaar, tenminste dat is wat ons als passanten opvalt.

Gastvrij rondgeleid door deze twee vrouwen in een hindoetempel in Muscat

Moskeeën zien we altijd, van hele ienieminie tot gebouwen zo groot als voetbalvelden. De meeste zijn bijzonder mooi, erg smaakvol en kleurrijke, met een verfijnde Arabische uitstraling. Soms verraadt alleen de minaret dat het om een moskee gaat.

Vandaag zijn we na een fabelachtige mooie rit, door een ongenaakbaar landschap van bergen, aangekomen in Al-Khabourah aan de kust waar we 1 nachtje blijven. Een landschap dat bij vlagen zelfs mooier was dan Namibië… Zo dat is eruit 🙂

Morgen nog een dagje in Oman en dan gaan we de grens weer over met de Verenigde Arabische Emiraten waar we 3 nachten een hotel hebben geboekt in Abu Dhabi.

 • deze sneeuwwitte moskee stond als bevroren in het landschap.

 

Comments

 1. Mooi verhaal

 2. Ik hou van die hindoe tempels!! Zoveel kleur, zoveel rituelen…Zoveel mensen!!

  Toch bedacht ik me laatst.. Moslim staat zoveel verder van me af omdat je niet zo makkelijk een moskee in loopt. Vaak zijn er regels…Mag ik als vrouw er niet eens in de is hij niet toegankelijk. Heb jij dat ook?

 3. Zelfs mooier dan Namibie? Moeten we onze reis wijzigen? Mooi om weer mee te reizen met jullie.
  Veel plezier nog en drive safely.

 4. Ada een voorproefje voor jullie volgende reis. India staat toch ook op het verlanglijstje? Namaste.

 5. WOW Ada!! Iets gevonden wat je mooier vindt dan Namibië? Dat moet wel heel erg mooi zijn dan! We zijn nu helemáál benieuwd naar de foto’s.

 6. ans wijnberg says:

  Wat leuk om met jullie ” mee te reizen” via je blog.

 7. Dea Valk says:

  Een betoverende omgeving lees ik uit je verslag. Maar haast nog mooier dan Namibie?! Hmmm, dat zegt toch wel iets…

Speak Your Mind

*