IJsland… land van de papegaaiduikers

‘Ik denk niet dat we puffins gaan zien,’ zeg ik. We zijn in een souvenirwinkel en ik ben op zoek naar een paar bekers. De puffin bekers zijn leuk, maar de schapen bekers ook, en aangezien ik al te veel schapen heb gezien en nog geen enkele puffin, ga ik toch maar voor 2 schapen bekers. Iets kopen wat ik niet heb gezien, dat kan niet.

Soms loopt een reis, waarbij van alles van tevoren is vastgelegd, ook anders. ‘Wist je dat we de 2 volgende nachten op een eiland slapen,’ zegt Patrice die aan het kijken is hoe te rijden naar ons volgende hotel. ‘Euh, nee, dat was me ontgaan,’ zeg ik. Een licht schuldgevoel bekruipt me, ik heb immers de hotels geboekt… Gelukkig is een veerboot ook weer snel geregeld en zo zijn we gisteren aangekomen op een van de eilanden van Vestmannaeryjar. Ook bekend onder de naam: De Westmaneilanden. In ruim een half uur zijn we van het vaste land van IJsland naar het hoofdeiland Heimaey gevaren: het enige eiland van deze groep waar mensen wonen. Ik hou van eilanden, eilanden hebben iets beschermds, een ons kent ons sfeertje en we treffen het helemaal met het weer. Voor IJslandse begrippen is het vandaag een stralende zonnige dag met wind. De wind is hier een constante en betrouwbare factor. 24 uur per dag, 356 dagen in het jaar waait de wind. De wind mag dan veel energie geven maar kost ons ook veel energie. Soms worden we bijna uit onze schoenen geblazen. Maar… op dit eiland leven puffins, of papegaaiduikers zoals wij ze noemen.

Ik stap achter het stuur, Patrice naast mij leest de kaart en Romy zit op haar vertrouwde plekje op de achterbank. Toeristen, bijna allemaal gekleed in verantwoorde reiskleding: stevige schoenen, afritsbroek en regenbestendige jas, camera’s en verrekijkers in de handen lopen met stevige tred naar het randje van de rotsen en wijzen ons zo de weg. Wij lopen op ons gemak erachteraan en hoppa, daar zien we de eerste vogels al buitelen en duiken. De rode snavels, rode pootjes en de zwarte rugveren pikken we er snel uit. Het lukt Patrice om een paar mooie foto’s te maken. De papegaaiduikers doen hun naam eer aan en duiken razendsnel en elegant van grote hoogtes naar beneden. We genieten volop van de vogels, de blauwe luchten, de rotsige omgeving en de stralende zon.

‘Iemand nog interesse in 2 puntgave schapen bekers?’ Ik moet nieuwe kopen.

Mijn schuldgevoel? Ook weggblazen door de wind 🙂

Comments

  1. Onwijs gave diertjes hé! Wij zagen er ook een stel, in het noorden van het eiland. Wauw!

  2. Geweldig leuk eiland. Wat een bof dat je de boot nog kon boeken.
    Ik had dat als voetganger destijds niet gedaan en moest bijna een hele dag wachten 🙂
    En die puffins, dat zal wel goedkomen daar!

  3. WoW Ada, wat mooi dat je de papagaaiduikers hebt gezien. Wij hebben er helaas geen tijd voor gehad. Helemaal super. Ik ben toch wel een beetje jaloers. Maar niet heus hoor, ik gun het je van harte! Nog een hele fijne reis.
    Groetjes Tiny

Speak Your Mind

*