Dagje platteland…

‘Kijk,’ zegt de vriendelijke ober met een serieus gezicht. ‘Als je straks je ontbijt op hebt, kun je met dit je handen schoonmaken,’ en hij legt een blauwe, stoffen servet naast mijn bord. Met zo’n opmerking aan het begin van de dag kan mijn dag niet meer stuk. Ik hou ervan wanneer mensen hun werk serieus nemen.

We hebben een dagje een auto gehuurd, zo’n stoere 4×4, en hebben er ongeveer 200 km mee gereden. Hoe leuk het openbaar vervoer ook is, met je eigen wagen ben je eigen baas. De verhuurder had ons wat tips gegeven en we gingen ervoor. Zomaar afslaan om ergens de rulle zandwegen in te rijden, door kleine dorpjes en parkeren op het strand. De doorgaande wegen zijn prima en wij vinden dat er fatsoenlijk wordt gereden, dit hebben we wel eens anders gezien. Overal verkeersdrempels die ervoor zorgen dat je je wel netjes gedraagt.

‘Wees alert, vriendelijk en geduldig bij de vele politiecontroles. Deze mensen verdienen erg weinig (circa 1500-2000 dalasi in de maand = maximaal 35 euro) dus elk extraatje kunnen ze goed gebruiken. Een overtreding is snel gemaakt en door een ‘passende’ bijdrage kan die boete weer even snel verdwijnen,’ werd ons goed op het hart gedrukt. ‘Te snel optrekken na een stop kan al een bekeuring opleveren.’

Ja hoor, binnen 10 minuten controle. Stoppen. Wij zaten strak in de gordels, en haalden onze vriendelijkste lach tevoorschijn. Ik pakte snel de papieren: we waren er helemaal klaar voor. ‘Ben je wel vriendelijk en lief voor je vrouw?’ vroeg de jonge agent aan Jan. ‘Altijd, mijn vrouw is de baas,’ gaf Jan het enige en juiste antwoord. Een antwoord dat ik ten volle kon beamen. ‘Rij maar door en veel  plezier in The Gambia,’ zei de man, ons lichtelijk verbijsterd achter te laten.

Ons eerste doel was de Kurumba Lodge van Ria. Ze had een paar maanden geleden een paar boeken van mij gekocht.

‘Als jullie toch naar Gambia gaan, kom de boeken dan brengen. De koffie staat klaar.’ De lodge is makkelijk te vinden, de koffie smaakte heerlijk en de lodge en het hele terrein, weer zo’n heerlijke plek waar Ria en haar team met passie en doorzettingsvermogen al heel wat bereikt hebben.

De weg tussen Tanji en Kartong hebben we nu diverse keren afgelegd, we herkennen veel, zien nieuwe dingen maar dat monsterlijke knalgele nepleren bankstel staat elke keer als een groot herkenningspunt in het zand aan de kant van de weg, midden in een dorp. Er hangt een bordje aan dat het te koop is. Zelden zoiets gezien. Ik wil nu graag een foto maken en Jan parkeert de auto in de berm. Klaar, rijden maar. ‘Ik zit vast,’ zegt Jan met een grijns van oor tot oor. ‘Hoe bedoel je, vastzitten midden in een dorp aan de kant van de weg, naast een prima weg.’

Hij geeft gas, de auto raast maar beweegt niet. Het was overduidelijk dat Jan hier de hele dag op had gehoopt, de auto gaat in zijn 4×4, de motor trilt, de auto schudt en hoppa, we staan weer op de weg.

De foto hierboven heb ik gemaakt in Tanji bij de markt. Deze mannen wachten op zware vrachten die niet zelf gedragen kunnen worden. Zij brengen dit dan voor de klant naar huis.

Comments

 1. Annie Stubbe says:

  Nou ja, altijd handig om te weten waar dat blauwe ding voor dient. Voor ‘t zelfde geld denk je daar ga ik me even mee afdrogen na het douchen. Nee, je mag gewoon lekker kledderen met je ontbijt, want daar krijg je dit doekje voor! Zet ‘m op Ada en Jan!
  Prachtig!

 2. Leuk om te lezen Ada. Ik krijg steeds meer zin om naar Gambia te gaan. Nog een paar weken wachten. Dank je wel voor het doorsturen van de link.

 3. Hetty Zweers says:

  Alweer leuk om te lezen! Jammer we missen elkaar net…jij bent weg als wij komen.
  Het is niet anders.
  Geniet ervan!

 4. Roelie Stegeman says:

  Wat weer een geweldig verhaal! Geniet van je verdere reis en wij genieten mee ?.

 5. Olga holleman says:

  Wat een leuk herkenbaar verhaal ik heb ook altijd zo genoten in gambia
  Nu gaan we sri lanka verkennen vanavond dus ik ben heel benieuwd wat we daar mee gaan maken

 6. Wat een mooi verhaal, geniet er van!

 7. Weer een leuk verhaal Ada, super leuk

 8. Hoppa weer een geweldige ervaring rijker. Elke keer weer leuk om lezen. Geniet ervaar en schrijf nog een lekker weekje vol.?

Speak Your Mind

*