Tussen Himba, Zemba en Herero

We zijn weer in Opuwo, de rommelige, zeer Afrikaanse hoofdstad van Kaokoland, in het noorden van Namibië. De stad waar de Himba, de Zemba, de Herero mensen rondlopen in hun kleurig en o zo herkenbare kleren. Waar wij het geweldig vinden en wij ons de ogen weer uitkijken. Waar we bijna de enige toeristen zijn en dat betekent dat we ons mogen verheugen in de belangstelling van alle vrouwen die zo graag hun zelfgemaakte armbandjes aan ons willen verkopen. De vrouwen zijn zeer standvastig en overtuigend en dat neem ik hun niet kwalijk. Natuurlijk koop ik weer te veel maar we hebben lol met elkaar en ik mag ook mooie foto’s maken. Jan kijkt lachend op een afstandje toe.

Vorige week hebben we Zimbabwe verlaten, even door een stukje Botswana en toen reden we op de schitterende Caprivistrip, dat rare stukje Namibië dat als een eigenwijze worm diep in Botswana kronkelt. Rijden over deze Strip is rijden door het echte Afrika, waar de hutjes aan de rand van de weg staan, waar koeien, geiten en ezels voor oponthoud zorgen, waar we 3 x bij een mooie Lodge hebben overnacht. Bijna alle lodges hebben ook een mooi kampeerterrein met gras! Af en toe een fikse regenbui om het stof weg te blazen.

In Etosha was het weer top. We hebben er een paar dagen rondgereden en het begon direct al goed met een kudde olifanten die langzaamaan naar het water sloften. Wat een prachtig gezicht. Lekker badderen in het water, alleen de flaporen waren nog zichtbaar! Een van de dames vond het etenstijd voor de kleintjes, ze spoot met een forse straal een waaier van groenige poep de wereld in waar de kleine olifantjes op af renden en al slurfvechtend met elkaar hebben ze dat lekker opgesmikkeld. We stonden er bij en keken ernaar. Gatsie, gatsie! Met de slurven groenig van de verse poep liepen de kleintjes tevreden het water in; een groenige natte plek op de grond was het bewijs van de lekkere smurrie…

Leeuwen, 3 cheeta’s, giraffes, bokkies en zebra’s, zebra’s en zebra’s. Meer dan duizend zebra’s hebben ons gisteren uitgeleide gedaan! Nooit eerder zagen we zoveel zebra’s bij elkaar. Ieder dier met zijn eigen unieke streepjescode. Wat een gezicht. Via een stop bij Olifantsrus zijn we de Galton Gate het park uitgereden. Over dirtroad, door diepe plassen zijn we weer aangekomen in Opuwo waar ik op een terras, naast de bekende OK supermarkt dit zit te tikken. Het is hier een drukte van belang. Oudere mensen staan in een lange rij te wachten op het uitdelen van gratis voedsel. Maar het is een lust om naar te kijken, Wi-Fi knalt door de lucht een cappuccino bij de hand: de verschillen konden niet groter zijn!

We logeren 2 nachten in het Abba Guesthouse, een leuke stek midden in het centrum. Na weken in de tent nu even een echt bed en een ruime kamer. De regen heeft veel schade gebracht en hele stukken van de weg en bermen weggeslagen. We gaan even voor goede info zorgen voordat we morgen verder reizen. Vast zitten in de blubber, dat willen we niet.

 

Comments

 1. Hello vakantie gangers. Echt superrrr mooie verhalen… en plaatjes. Fijn om steeds te lezen en te zien. Zelfs mop identiteit in de nacht… ( nu 4.30 uur) kan ik er van genieten. Maak er nog wat moois van Samen ????

 2. Arda Schakel says:

  Beste Ada en Jan,
  Het is weer heerlijk om jullie herkenbare verhalen en ervaringen te lezen. Geweldig die lieve mensen en prachtige dieren. Dat verhaal van die olifantenpoep is nieuw voor mij hoor… hi-ha.

  Groet en veel mooie nieuwe momenten.

  Arda

 3. Olga Holleman says:

  Hallo ada bedankt dat ik je mag volgen
  Ik weet nietprecies hoe ik eraan kommaar geniet van je verhalen en word steeds nieuwsgierigerhoe jullie dit allemaal doen wat een heerlijke reislijkt medit
  Geniet ervan en ik kijk uit naar je volgende verhaal

 4. Fia van Wensen says:

  We genieten weer van je levendige verhalen het is alsof we erzelf bijzijn. Leuk hoor, goede reis verder.

 5. Dat is genieten van al het wild begrijp ik.
  Het is en blijft mooi. Afrika.

 6. Jacqueline Rothuijsen says:

  Jaaaa Opuwo…heerlijke knettergekke place to be…je kijkt je ogen uit.
  Veel plezier…

 7. corry hemminga says:

  Hallo,Ada en Jan.

  Wat een avonturen weer.
  Heerlijk om te lezen…
  (Ondertussen ben ik in februari weer in Gambia geweest)
  Take care…
  groetjes van Corry

 8. Duizenden zebra’s!! Hoe gaaf!

 9. Hans Warmenhoven says:

  Geweldig mooi, ogen dicht en wij zijn bij jullie, kleurrijke chaotische taferelen. En o zo levendige massa van mensen, in de supermarkt staan de culturen geduldig in de rij, bloot naast een driedelig kostuum en alles is er wel te koop.
  De tijd staat ook daar niet stil, smartphones, wifi en moderne auto’s het rommelt door elkaar, bij stoplichten op rood, wel stoppen!
  Fijne tijd verder, mooie story Ada.

Speak Your Mind

*