Bussen en baobab

De warmte in Afrika is anders dan de warmte in Nederland. Zo gauw ik de trap van het vliegtuig afloop ruik ik de Afrikaanse warmte. Herkenbaar en vertrouwd. In Gambia geen geneuzel en getreuzel bij de douane. Hup, hup, doorlopen, papieren worden gecontroleerd, bagage door de scanner en in een mum van tijd staan we buiten. De klok kan direct 2 uur terug en de dag die al zo vroeg begon wordt zo een extra lange dag. Nu op zoek naar de bus die alle aangekomen toeristen bij hun gereserveerde hotel af zal zetten.

‘Hee Jan, ik kom jullie ophalen,’ horen we een bekende stem en zien een lachende Buba staan. ‘Wat doe jij hier?  vragen we verbaasd. ‘Nou, ik wist dat jullie kwamen en dacht ik haal ze op dan hoeven ze  niet in de bus,’ zegt Buba.

Nog geen uur in Gambia en de eerste verbazing hebben we alweer te pakken. We begroeten  elkaar als oude vrienden en terwijl de mannen de bagage naar buiten sjouwen zit ik maar te denken, hoe weet hij dat nu weer? Afrika is soms een groot dorp waar iedereen alles weet, nieuwtjes als bermbranden zich verspreiden en ik dankbaar in het busje ga zitten. ‘Dit is Mo, ik leer hem het vak,’ worden we voorgesteld aan een man met een puntbaardje en een verlegen lach.

Bij het Babobab Holiday Resort is zo op het eerste oog niks veranderd. De eerste kamer vinden we geen leuke met uitzicht op veel rommel. ‘Mmm, alles is vol,’ zegt de manager peinzend. Na enig denken is gelukkig kamer 2019 vrij, niet groot maar alles wat we nodig hebben, en met uitzicht op het gezellige zwembad.

‘Ze praten hier allemaal Engels,’ hoor ik een net aangekomen toerist zeggen die hier voor de 1e keer komt. ‘Ook veel moslims,’ zegt de man.

Tja, de een weet alles en een ander weet weer niks. 🙂 Jan zet de waterkoker aan, tijd voor onze eerste beker thee.

Afrikaanse oplossing voor stalen kabels die zo maar uit de grond groeien.

 

Comments

 1. Charlotte says:

  Leuk om je blog mee te lezen en bekende namen voorbij te zien komen. (Wij kennen Hay en Hubertine en hebben dankzij Hubertine ook gebruik gemaakt van Buba als geweldige gids).

 2. Heerlijk weer om dit te lezen. Kijk uit naar het volgende verhaal!

 3. Oh geweldig! Wij komen 10 november, en buba komt ons ook halen. Doe hem maar vast de groeten van esther en zeg hem erbij dat ik via kids2school ken. Heb m persoonlijk nog niet ontmoet…. een plezier nog!

 4. Yolanda says:

  Wat heerlijk om met je mee te lezen ada.. of ik zelf uitstap.. fijne tijd weer!!

 5. Marijke says:

  Wat een warm welkom in Gambia. Zo herkenbaar! Geniet van jullie tijd daar!👍😎

 6. We zijn weer benieuwd naar jullie avonturen!
  Geniet er van samen!
  Afrika blijft heel bijzonder!
  Liefs Jan& Marion.

 7. We zijn weer benieuwd naar jullie avonturen!
  Geniet ervan samen!
  Afrika blijft heel bijzonder!
  Liefs Jan&Marion.

Speak Your Mind

*