Van dromen en daden in Farato

Ergens in Limburg droomde een vrouw van een school in Afrika. Een school voor meisjes en jongens, een school waar iedereen welkom is, een school gewoon voor elk kind.

Ergens in Gambia had een man dezelfde droom. Omdat toeval niet bestaat kwamen ze elkaar tegen. Dromen werden uitgesproken, dromen kregen vorm, plannen werden concreet en anderen gingen ook in hun dromen geloven. Na jaren van hard werken, van stappen vooruit en soms een stapje achteruit, is de droom definitief omgezet in een mooie school. Een school gevuld met kinderen, een grote tuin om te spelen, met schone toiletten, bevlogen leraren, blije kinderen en trotse ouders.

Jaren geleden kwamen we in contact met de mensen achter Kans voor Gambia. Vanaf een afstand zagen we hoe alles vorm kreeg en hoe leuk is het dan om bij de officiële opening te zijn? Te luisteren naar toespraken, naar de imam die een gebed uitspreekt, de pastoor die voor de school en de kinderen bidt, te kijken naar de kinderen die alles toch wel erg lang vinden duren. De trotse moeders die er in hun allermooiste kleren er een feestdag van maakten en Jan en ik die ons suf fotografeerden. Het was een explosie van kleuren, van blijdschap, van muziek en hartverwarmende warmte.

Maandag gaan alle boys en females (geen idee waarom de meisjes females werden genoemd, maar dat terzijde) in hun mooie oranje-groene schooluniformen naar school in Farato. Oranje voor Nederland en groen staat symbool voor Gambia. Wie weet droomt er straks op deze school een kind om ooit samen met anderen een school te bouwen. Om andere kinderen zo ook de kans te geven die zij of hij ook heeft gehad. Alles begint met onderwijs. Wie weet houdt er straks iemand ook weer een toespraak en kan dan ook vol trots zeggen: ‘We did it.’

Alles begint met een droom…

 

 

Comments

 1. Blijven jullie de school ook volgen. Juist de borging van een inkomen is vaak een groot probleem.

 2. Gaaf initiatief, bijzonder voor jullie om bij de opening aanwezig te kunnen zijn!
  Geniet ervan!

 3. Prachtig positief verhaal. En wat mooi dat jullie erbij kunnen zijn.

 4. Super dat dit mogelijk is gemaakt.

 5. Geweldig. Zo zien we weer: wat je echt wilt, dat kan je. (Ik spreek uit ervaring). Gefeliciteerd met dit resultaat.

 6. T de Mooij says:

  Goed gedaan samen ..wat een karwei om dit voor elkaar te krijgen.!! ??.

 7. Wat een prachtig verhaal.

 8. Frans Bergman says:

  Prachtig. Zo mooi kan het zijn. Samen om elkaar geven.

 9. Geweldig. Dankjewel Ada voor alles.

 10. Mooi resultaat en wat fijn dat jullie dit mee mogen maken.

Speak Your Mind

*