Van breekbare schoonheid en politiepennen

De breekbare schoonheid van De muren van Kubuneh is voor mij een van de hoogtepunten van Gambia. Artiesten hebben juweeltjes van muurschilderingen aangebracht op heel wat muren in Kubuneh en Gallowy, een paar kleine dorpjes op het platteland. Schilderingen om de wereld mooier te kleuren, om je even op te tillen, om even blij van te worden. Het gewone Gambiaanse leven drapeert zich eromheen. Koeien schuren hun ruggen, kinderen spelen met de afgebrokkelde stukken, de was hangt er te drogen en de schoonheid vervaagt doordat zon, wind en regen vrij spel hebben. Uren hebben we rond gereden, elkaar wijzend op de gespotte kunst als was het een zeldzame luipaard in Namibië.

Auto in, auto uit, gordel om, gordel af, gordel vergeten en daar is de allesziende oom agent. Jij bent aan de beurt, straalt de man aan alle kanten uit. ‘Ik weet niet waar jij vandaan komt maar in Gambia nemen we gordels zeer serieus,’ zegt de man die ik onmiddellijk zeer onsympathiek vind. Ik bied direct mijn excuses aan. Gelukkig zit Jan wel stevig ingesnoerd. ‘It will cost you 1000 dalasi,’ gaat de man verder. Ik ga nogmaals diep door het stof. ‘Or did you bring me a present from Holland?’ vraagt de man op barse toon. Heb van alles meegenomen maar geen kadootjes voor politieagenten. Ik pak een pen en ongelofelijk, de  man accepteert het en we mogen verder.

‘Heb ik nou zojuist een politieman afgekocht met een pen?’ vraag ik aan Jan. Jan grijnst van oor tot oor en knikt bevestigend. Hij heeft zich niet met deze omkooppraktijk bemoeid en me lekker alleen laten spartelen  Strak in de gordels gaan we verder en de breekbare schoonheid van deze omgeving doet de politiepen snel vergeten. 

 

Comments

 1. Een pen!!! Wij eerden steeds staande gehouden met de vraag of we gele hesjes hadden. Op ons ja kwam er dan een vage overtreding ineens om de hoek. Ons eruit gekletst Dus bij de 2e en volgende stops hadden wij geen gele hesjes meer.?

 2. Frans Bergman says:

  Wij hebben de muurschilderingen niet kunnen vinden.

 3. Wat een prachtige muurschilderingen!! Daar wordt je blij van. Dat kunnen we hier ook wel gebruiken in Nederland. Dat maakt het allemaal veel gezelliger. Genieten samen.?

 4. Kun je zien, hoe laag de levensstandaard is. Een pen is wel een hele luxe.

 5. Voor 1000 dalasi kun je denk ik weer flink wat pennen kopen….???
  Prachtig die fleurige muurschilderingen. Wordt het ook gebruikt om ergens tegen te protesteren?

 6. Moet hand zijn natuurlijk

 7. Zelfs in Gambia strenge agenten en waar pennen al niet goed voor zijn. Een grote handt van oom agent is gauw gevuld zullen we maar zeggen.
  Was zeker een bijzondere pen Ada?

Speak Your Mind

*