Van gratis ritjes en een extra plakje cake

Als ervaren Gambia-reizigers staan we aan de kant van de weg. We steken nonchalant twee vingers op als teken dat we twee plaatsen willen in de shared taxi. Een taxi die maximaal vier personen meeneemt. Kinderen die op iemands schoot kunnen zitten tellen niet mee. Er stopt een glanzende zwarte auto met een vriendelijke man achter het stuur. ‘Stap maar in. Ik moet naar Turntable.’ Wij ook. ‘Aha Holland, daar heb ik een jaar gestudeerd in Deventer,’ klinkt het blij als hij hoort dat we uit Holland komen. De man wordt nog blijer als hij hoort dat we in de buurt van Deventer wonen. Hij bedankt ons voor het gesprek, wij bedanken hem voor het ritje.

We staan aan de andere kant van de weg. We moeten weer terug. Er stopt een auto. ‘Stap maar in,’ zegt een jonge man. Jan wil hem twee keer 8 dalasi, afgerond op 20 dalasi geven. ‘Nee, nee. Ik ben geen taxi. Ik wil geen geld. Ik ben op weg naar mijn werk. Ik ben watchman. Ik heb geld van mijn baas kunnen lenen om deze auto te kunnen kopen,’ gaat hij verder. Hij  bedankt ons voor het gesprek, wij bedanken hem voor het gratis ritje. Soms valt het niet mee om je geld uit te geven.

‘Wil je een of twee plakjes cake?’ vraagt de ober als ik cake bestel bij de cappuccino. Het is zondag, het is vakantie. ‘Doe maar een,’ antwoord ik. ‘Cake serveren we altijd met twee plakjes,’ antwoordt de man. ‘Dan graag twee plakjes cake met slagroom,’ antwoord ik. Het is zondag, het is vakantie.

 

Comments

 1. Martine says:

  Jummie!!

 2. ans wijnberg says:

  Daar wordt een mens toch blij van.

 3. Van alles komt er op je pad, of in een tqxi.
  We zitten er al in, komt een vrouw bij met een mand, begint te praten tegen ons of ze ons jaren kent! We denken gezellig maar hoe en wat…….
  Ja, jullie zijn “Papa en Mama” van die en die en zo en zo.
  Wij stom verbaasd want klopte wel.
  Ze stap eerder uit dan drukt on plotseling een banaan in de hand, good people.
  We weten tot op de dag vandaag niet wie ze was..l.l…

 4. Altijd iets onverwachts te beleven.

 5. Onverwachte dingen geven dat beetje extra.

Speak Your Mind

*