Van forten en koningen

Wonen in een tata

in het noorden van Benin wonen mensen in tata’s. Kleine forten waar dieren en ouderen die de trap niet meer op kunnen op de begane grond wonen en de rest heeft de vertrekken boven. Papa heeft een vertrek, alle kinderen in één ruimte en een één voor de vrouw(en). Kleine naar mijn gevoel benauwde ruimtes. De tata’s staan bij duizenden in het landschap. Wanneer een zoon het huis uitgaat en er moet een nieuwe tata gebouwd worden dan klimt pa op het dak, schiet een pijl af, waar de pijl belandt daar komt de tata. Niks geen welstandscommissie, protesten van buren. De snelheid van de pijl is allesbepalend. De tata’s worden aan de buitenkant versierd met dunne strepen. Strepen die overgaan in de gezichten van de…mensen. Wanneer de kinderen 3 jaar zijn worden de strepen in een paar minuten aangebracht. ‘Kinderen moeten dan wel huilen’, zegt Romain onze gids en chauffeur. Natuurlijk knik ik en probeer een heel ruimdenkende reiziger te zijn. Andere landen, andere mensen, andere gebruiken.

Een van de 7 koningen van Benin

Vandaag moet ik nog even bijkomen dat ik als republikeinse een koning heb bezocht. Benin heeft 7 koningen. Het was een tocht van 50 km over het betere kuilen-stenenweg maar als je weet dat aan het eind van de rit een heuse koning voor jou klaarzit op een beddentroon dan bijt je gewoon even door. Het was een aardige man met pretoogjes. Ik heb de koning op geen enkele luxe kunnen betrappen. Tijdens de audiëntie kwamen de geitjes even nieuwsgierig binnen keuvelen.

Het koninklijke paleis
Onderweg in Benin

Comments

 1. Iedere keer weer een feestje om je verhalen te lezen.

 2. Wat een mooie verhalen weer, er is nog steeds voor ons veel nieuws onder de zon.

  Wij zitten nu in de zon onder de palmbomen te relaxen.

 3. Alie Nevenzel says:

  Wat ontzettend mooi om jullie reis zo mee te beleven…

 4. Heerlijk dat we met je mee mogen reizen weer

 5. Prachtig verhaal weer Ada!
  En zo leuk om te lezen over een land waar we zo weinig over horen in ‘t nieuws. Wat voor het land denk ik ook alleen maar gunstig is trouwens….
  Ik ben nieuwsgierig naar de volgende belevenissen in dit stukje Afrika. Geniet en laat maar horen 😃👍😍en zien…

 6. Dea Valk says:

  Hoe bijzonder dat we zo weinig weten over Benin en zijn/haar inwoners. Top om dit nu van jullie te horen en te lezen👍.

 7. Jose Hanssen says:

  Kunstig gebouwd die tata’s 😍en wat een aparte manier om te bepalen waar er een nieuwe gebouwd wordt geweldig toch Ja andere landen andere gebruiken je blijft je verbazen

 8. Minie Maneschijn says:

  Weer een mooi geschreven verhaal Ada !!

 9. Goedemorgen Ada en Jan.
  Wij vinden het weer een genot om jullie te volgen. Wat een fantastisch avontuur zijn jullie weer aangegaan.
  Veel plezier en doorgaan met genieten
  Hartelijke Groet van ons ,
  Carel en Corrie

Speak Your Mind

*