Voodoo, fetisj en vrachtwagens

Wat een fascinerende wereld is Benin. We verbazen ons, we verwonderen ons, hebben wel ergens een mening over waar niemand op zit te wachten dus die houden we maar lekker voor onszelf. 🤩 Na een kleine week rondreizen met Romain hebben we afscheid van hem genomen. Wat een leuke en bevlogen gids/chauffeur. Sanny zit nu achter het stuur. Ook weer zo’n leuke man.

Gisteren een voodoodorp en markt bezocht. Wij in het Westen hebben vaak een verkeerd beeld van voodoo. Meestal geen goed beeld. Hier is het een oprecht geloof en wordt door veel mensen beleden. De priester is belangrijk en gisteren hebben we deze priester bezocht. Een aardige man die een ritueel voor ons uitvoerde en en ons een lang en gelukkig leven wenste. ‘Hebben jullie ook tweelingen in de familie?’ wilde hij graag weten. Ja, mijn oudste zus heeft een tweeling. Als ze horen een jongen en een meisje dan wordt er nog heftiger geknikt. Dat brengt geluk voor de hele familie. Whow. Ik vergeet te zeggen zat ik ook 2 ooms en 2 tantes heb die tweelingen zijn. Zussen en broers van mijn moeder. Dat had vast op meer geknik kunnen rekenen. ‘Dit is het symbool voor een tweeling,’ en de man houdt een klein aardewerken voorwerp vast dat nog het meest op 2 potjes lijkt. ‘ Kun je kopen,’ zegt onze gids Marc (met een c daar hecht hij waarde aan). Vooruit. Voor mijn zus. Zoals altijd gaan een oprecht belijden van een geloof en een gezonde handelsgeest prima samen.

Fetisj hoort bij voodoo. Overal zien we kleine en wat grotere wigwam-achtige strooien tentjes staan. Of ergens een halve kalebas gevuld met bv kaas en vruchten. Voodoo is een onderdeel van elke religie hier en gaat samen in een oprecht geloof in het christendom of islam. Zo zie je hier ook moskeeën en kerken broederlijk naast elkaar staan.

straatverkoopster

Het verkeer is een feestje en tart elke beschrijving. We fotograferen ons suf en net als we denken het kan niet gekker… komt er weer wat voorbij dat een foto verdient. Net zoals de straatverkopers. Handen vol, hoofd vol, mobiel in de hand en klaar voor een nieuwe dag. Wij ook. Vandaag naar Porto Nova, de hoofdstad.

Comments

 1. Heerlijk!! Ik hou van die oprechte verrassingen… In geloof en in het straatbeeld 🙏

 2. Jose Hanssen says:

  Top toch hoe gemakkelijk de geloven daar met en naast elkaar gaan zou de westerse wereld eens wat meer naar moeten kijken De inventieve oplossingen voor vervoer steeds weer wonderbaarlijk Geniet nog maar lekker en blijf vooral de verslaglegging sturen met de mooie foto’s elke keer weer een blij moment om ze te verslinden 😊

 3. Dat is geweldig, zo genieten 😊, voor jullie ook voor mij om te lezen !
  Dank je wel, liefs 🥰👍.

 4. Hadden wij maar wat meer voodoo😊.
  Kunnen we best gebruiken met onze handelsgeest!!
  Mooi Ada👍

 5. Gerrie Reuvers says:

  Wat heerlijk om mee te lezen.
  Wat een avontuur.

 6. Mooi beschreven Ada. Prachtig land met mooie mensen zo te zien. En zoals jij het beschrijft dan zie je gewoon voor je

 7. Het is een klein landje, maar ik denk dat je er eendik boek over kunt schrijven, zoveel bijzondere en ongelooflijke dingen te beleven.
  Weer heel mooi geschreven Ada, en Jan zal ook in zijn nopjes zijn zoveel om vast te leggen.

 8. prachtige foto die straatverkoopster/verkoper

 9. Ans Wijnberg says:

  Wat heerlijk dat jullie zo genieten.

 10. H. de Beer says:

  Wat beleven jullie weer bijzondere dingen tijdens deze reis. Ja Afrika blijft een bijzonder reisdoel.

Speak Your Mind

*