Africa cup in Ethiopie

Na een fantastische mooie rondreis door het Noorden van Ethiopie zijn we weer terug in Addis, na een ietwat rommelige vlucht moet ik zeggen. Het was een beetje een houtje touwtje vliegtuig, waar ik het nodige plakband  zag, voeg daarbij veel bewolking en turbelentie en dan ben ik toch wel blij dat ik er weer uit kon stappen. Er stond een heel ontvangstcomitee klaar, helaas niet voor ons maar voor de leiders van de landen van de Afrikaanse Unie die hier een grote vergadering hebben. Wij werden opgewacht door Abel, een jonge man die direct zeer sympathiek bij ons overkwam, met hem gaan we vanaf morgen 2 weken rondreizen door het hete Zuiden.

Even een terugblik
Lalibela was top met zijn kerken die uitgehouwen zijn in de rotsen en dan bedoel ik niet een rotswand maar rotsgrond. Men heeft dus eerst de ruimte moeten hakken om naar beneden te komen om de vorm van een kerk te maken, maar toen moesten al die 11 kerken ook nog van binnen uitgehakt worden. Onvoorstelbaar! Iedere kerk heeft zijn eigen priesters die graag op de foto gaan. Zie de foto op dit blog. We hadden voor deze dag een gids ingehuurd! Er wordt momenteel veel geklaagd door zowel de toeristen als de lokale mensen, sinds een paar weken kost een toegangskaart voor deze kerken 50 dollar per persoon,. Daardoor worden er weer minder gidsen ingehuurd. De kaarten zijn 4 dagen geldig en er vindt dan ook een levendige handel plaats in kaarten, die zo van de ene toerist naar de andere gaan. De meesten gebruiken de kaart namelijk maar 1 dag. Wij hebben braaf 2 kaarten gekocht. De gids vertelde ons dat de kerken in 20 jaar tijd zijn gebouwd, ons boek heeft het over 100 jaar. Een kerk is door een vrouw gebouwd, gelukkig had ze hulp van duizenden engelen maar toen stond er dan ook in 1 nacht een kerk. Zo je maar weer wat een vrouw, met een beetje hulp, voor elkaar kan krijgenEmoji

We zijn 2 nachten in Axum geweest, dicht bij de grens met Eritrea, waar grote zuilen/obelisken als kerktorens de hemel inporren. Vriendelijke stad waar kamelen door de straten sjouwen, mensen toch ietwat vreemd naar de toeristen kijken en Jan dik bevriend raakte met een klein meisje. Gisteren bruisde de stad: er werd gevoetbald! Na 31 jaar doet het land weer mee met de Africa cup, de eerste wedstrijd was tegen de vorige kampioen Zambia en dat werd een gelijkspel van 1-1. Een topprestatie, aangezien Ethiopie het met een man minder moest doen. Helaas, het werd 4-0 voor Burkina Faso. Ze hebben nog 1 kans! Abel hoopt dat we ergens in het Zuiden de wedstrijd kunnen zien. Jan keek ook op de kleine tv op onze kamer, waar halverwege de wedstrijd het beeld uitviel…

Comments

  1. Je hebt soms van die vluchten… daarbij ben je idd echt blij als je weer mag uitstappen. Gelukkig waren de plekken die jullie in het Noorden bezocht hadden meer dan de moeite waard!!

  2. Joke de Beer says:

    oh, zo leuk wij hebben gister ook zo’n uitgehouwen kerk gezien,en misschien wel dezelfde,de priester lijkt op die van gister.

  3. leuk Ada om het weer te lezen. Heb nu een even tijd tussen alle offertes en beurzen door.
    Geniet er van en zeker van het weer. Het is hier nog koud maar de dooi komt eraan.

    groetjes Marian

Speak Your Mind

*