De vrouw van 20 birr in Ethiopie

Het schijnt nog voor te komen dat mensen die naar Ethiopie reizen voedsel meenemen omdat er zo’n honger zou zijn en er dus niet voldoende eten is. Dan vraag je je af waarom ga je dan?? Hoe heb je je voorbereid? Mensen voelen zich terecht beledigd door deze mensen.
Waar wij/ de toeristen komen is voldoende en lekker eten en drinken dat ook altijd zeer verzorgd en smakelijk wordt opgediend. En veel, heel veel. Wij bestellen 1 sandwich die we dan met moeite samen op kunnen. Vooral als er bij je broodje ei als ontbijt patat met ketchup ligt. Ik ben dol op patat maar dit gaat mij zelfs te ver.

Maar… we hebben de dongel laten liggen in ons hotel in Addis. Balen, gebeld, gevonden, wordt bewaard, maar dan zijn we ‘ klaar’  met onze rondreis! Gelukkig zijn internetcafes goed verspreid en zit ik nu dit te typen in Arba Minch, een stad in de Rift Vallei. We zijn nu een paar dagen onderweg met Abel en we genieten, van de schitterende en zeer gevarieerde omgeving, een goede auto en een prima chauffeur. Het heeft zeker zo zijn voordelen en we komen op plekken die we zelf niet snel gevonden zouden hebben. Zo hebben we afgelopen nacht gelogeerd in het Dorze gebied, in een prachtige authentieke tukul, zo worden deze huizen genoemd die als grote bijenkorven in het landschap staan. De markt was erg mooi, zeer authentiek en de vaste afspraak is dat je 2 birr (8 cent) betaalt voor een foto. Tja, het geld is allemaal smoezelig en ik vergiste me en betaalde een vrouw per ongeluk 20 birr. Nog nooit heb ik 2 biljetten zo snel zien verdwijnen… Er viel niet te spotten met haar; zie foto…

Vanmorgen tijdens een wandeling door het dorp, zei een andere vrouw tegen  de gids, en ze wees naar mij:
‘ Oh, dat is haar van de 20 birr!’
Nog maar een dag in dit gebied en nu al een reputatie…
Er werd ook nog voor ons gedanst, meestal hebben we daar zo onze twijfels bij maar dit was het betere werk. Vooral een oudere dame wist van geen ophouden. ‘Ze heeft hulp gehad van honingbier,’  lachte Abel.
’s Avonds met een gezelschap van 4 vrouwen uit Belgie, een Italiaan en de gidsen/chauffeurs lekker gegeten. Het uitzicht en vanmorgen de zonsopkomst was adembenemend mooi. Je hoort de geluiden uit het lager geleden dorp bovendrijven, verder niets. Niet te vergelijken met Butajari waar 2 moskeeen elkaar afwisselend, anderhalf uur, voor oproepen hebben gezorgd. Het bracht geen vredelievende gevoelens bij mij naar boven om 5 uur in de nacht!

Comments

 1. Haha, grappig dat dit soort info dan zo snel de ronde doet en iedereen dan meteen weet dat jij die 20 Bir had gegeven.

 2. agnes says:

  Hoi
  Ken je ons nog? Ik ben één (Agnes) van die 4 Belgische (maar eigenlijk Hollands 🙂 )vrouwen waar jullie een avondje mee doorbrachten, in de Dorze (Arba Minch), mooie herinneringen he…
  Prachtige verhalen schrijf je, en ik wens jullie alvast een mooie , en weer bijzondere volgende reis!

  Groetjes Agnes

  • Dag Agnes,

   Ja zeker weet ik dat nog. Op dit moment wordt mijn manuscript gecontroleerd. Begin juli moet ik het boek aanleveren bij de uitgever. Eind september moet het boek klaar zijn. Natuurlijk wordt onze ontmoeting ook vermeld.

   Dank voor je leuke reactie!

   Ada

   • koenraads renate says:

    Hallo Ada,

    Wat een leuk stukje over ons bezoek in Dorze !
    Ik ben Renate, samen met Agnes en de 2 andere vrouwen hebben we de avond doorgebracht in Dorze lodge (ik was de dansende met de rastaman en je hebt nog een foto gemaakt van ons 🙂 )
    Als we het boek kunnen bestellen wil ik jou boek graag kopen !
    Vele groetjes,

    Renate

    • Dag Renate,

     Wat leuk! Ook een reactie van jou. Jouw dans is ook in mijn boek niet onopgemerkt gebleven…

     Ada

     • koenraads renate says:

      Echt leuk 🙂
      Ben benieuwd naar al je verhalen in je boek !
      In Januari 2014 gaan we terug…deze keer nog Zuidelijker .
      We gaan ook de Stammen bezoeken …ik krijg weer reiskriebels !!
      Succes met je boek
      Renate

  • Thérèse Finné says:

   en hier dan de 4e vrouw van het groepje in Dorze! Vele groeten en uitkijkend naar je boek! Thérèse

 3. Hanot Sigrid says:

  Beste,

  Hier “één van die vier vrouwen uit België” (al 4 x in Ethiopië geweest en in Rwanda gewerkt, you remember ! ). Sinds een week terug uit het prachtige Ethiopië. Blij dat ik je nog eventjes mag meevolgen !

  Groetjes,

  Sigrid

 4. Prachtig wat jullie allemaal meemaken. geniet ervan.

  Groetjes Tiny

 5. Prachtig wat jullie ook allemaal meemaken. geniet ervan.

  Groetjes Tiny

 6. Hallo Ada en Jan
  Mooie avonturen en wat zal er veel te fotograveren zijn . We kijken naar jullie vervolg van de reis uit.
  Carel is nu met een weblog bezig voor onze reis naar Vietnam/Cambodja half februari vertrek.
  Groetjes van ons!! Genieten!!!!

 7. Prachtig belevenissen Ada en Jan. Wat zullen jullie veel te vertellen hebben!
  Groetjes van ons en geniet verder van jullie reis.
  Carel en Corrie

Speak Your Mind

*