Bijna weg uit Ethiopie

Voor het laatst een mail uit het land van de verbrande gezichten: Ethiopie. Zoals jullie hebben kunnen lezen hebben we een schitterende reis gemaakt door een fascinerend, bij vlagen bijna een wereldvreemd land waar veel dingen heel anders gaan dan bij ons. Maar goed, gaan we daarom niet op reis?

Na een rit van ruim 2200 km door het Zuiden zijn we vanmiddag in Addis aangekomen waar we lekker hebben geluncht met Agnes die hier een week voor haar werk moet zijn. Daarna samen met haar en Abel een heerlijke grote cappuccino gedronken, dat lukte in het Zuiden niet en de behoefte was groot. In de grote stad is alles wel te koop.
Jan is  nu bezig om alle bagage te herpakken, op te ruimen en weer opnieuw in te pakken. Hij vindt dat ik dan erg in de weg loop… We zijn in het Green Valley Hotel weer hereningd met onze dongel, en daarvoor heb ik mijn geliefde brillenkoker uit Ghana in een internetcafe laten liggen… De laatste dagen hebben we overnacht in enkele schitterende lodges gebouwd in de tukul stijl, zoals hier de hutten worden genoemd. Afgelopen nacht gelegen aan een mooi weer met bruinig water, een van de weinige plekken waar je kunt zwemmen, de andere meren zijn besmet met de bilharziaparasiet. Vandaag een lange rit terug naar de hoofddstad een weg waar erg veel ongelukken gebeuren en de verongelukte vrachtwagens blijven net zolang liggen totdat de verzekering betaald heeft, en dan worden ze hopelijk opgeruimd. Ik geloof dat de meeste verzekeringen geen haast hebben. We zien hier erg veel kamelen lopen die van heinde en verre komen om hier te grazen. Een vrachtwagen, te zwaar beladen met bananen heeft vannacht vol op zo’n kudde ingereden, er lagen 20 dode kamelen op de weg. Een bizar gezicht, ook deze dieren worden niet weggehaald, blijven liggen totdat de hyena’s en de gieren alles hebben opgeruimd. Zoveel dode dieren midden in een woonplaats, de stank alleen al moet vreselijk zijn, en dan al dat ongedierte… Diegene die deze dieren aan heeft gereden moet ook de dieren vergoeden, volgens Abel kost een kameel al snel 20.000 birr. Tel maar uit. Iedereen die iemand aanrijdt is per definitie schuldig en moet betalen. Want als jij daar niet had gereden was het ongeluk niet gebeurd!

Gelukkig was onze reis in alle opzichten brokkenvrij!

Comments

  1. Geweldige reis, zoveel ervaringen, Ethiopië lijkt me echt de moeite waard, maar met 2 jonge kinderen nog even iets te ambitieus 🙂 Leuk om zo mee te genieten.

  2. Nathalie Broeze says:

    Wat een indrukwekkende verhalen van jullie reis door Ethiopië. Een totaal andere cultuur en mentaliteit zo te lezen. Ben erg benieuwd naar jullie foto’s. Een goede terugreis gewenst.

    Gr. Nathalie Broeze

  3. Hetty Schuurman says:

    Wat een belevenissen, goede reis terug!!!!!

Speak Your Mind

*