Recensies van Wombat reisboeken & Twee vrouwen, twee reizen

samen met mijn collega Anika Redhed ben ik begonnen met een nieuwe serie reisboeken. Wij hebben over een enkele landen beiden een boek geschreven. Anika’s reisromans en mijn reisboeken passen wonderwel bij elkaar. Wat de een niet zag, zag de ander wel en door de twee boeken samen te voegen ontstond er een mooi compleet boek.

JORDANIE

Beide vrouwelijke auteurs reisden zefstandig -ieder apart met hun eigen man- met een huurauto door Jordanië.. (…) geven de (potentiële) reiziger en/of lezer een levendige indruk van en behoorlijk wat tips ver de cultuur, natuur en de gewoontes van de lokale bevolking. Recensie van NBD biblion

RECENSIES VAN WOMBAT REISBOEKEN

Reizen en Schrijven

Het boek bevat een uitgebreide lijst met handige adressen, varirend van het aanvragen van een ISBN-nummer tot het leveren van boeken aan bibliotheken en hulp bij het perfectioneren van je spelling. Het is een informatief en handzaam boekje, waarmee de schrijfster haar enthousiasme voor het vertellen van haar verhalen uitdraagt.             Recensie van NBD biblion.

 

De weg naar Tendaba

Door de levendige schrijfstijl en de persoonlijke ontmoetingen een vlot te lezen boek dat een beeld schetst van een bijzonder land met haar inwoners. Recensie van NBD biblion.

 

De baobabs van Morondava

In dit vlot geschreven boek legt de schrijfsters haar waarnemingen, belevenissen en impressies van de reis zowel in woord als beeld (kleurenfoto’s) vast. Recensie van NBD biblion.

De vrouwen van Kafountine

De schrijfster vertelt op een boeiende manier en wie van plan is om naar Gambia te gaan zal aan de tips en reisbeschrijvingen in dit boek veel hebben. Recensie van NBD biblion.

De dhows van Sur

Een gezellig reisverhaal. De auteur heeft een aangename schrijfstijl. Recensie van NBD biblion.

De vissers van Tanji

Klein, zakformaat boek. Gemakkelijk en prettig leesbaar geschreven reisverslag waarin achtergrondinformatie over de bevolking, cultuur, flora en fauna verweven is. Geschikt voor de Gambia-reiziger; tegen de tijd dat het vliegtuig landt, is het boek uit en de kennis vergroot! Recensie van de NBD biblion.

De olifanten van Botswana

De NBD biblion ‘Voor speciaal geïnteresseerden die willen weten wat ze in wildparken kunnen verwachten.’ ‘Ada reist met plezier…’

In Boeddha’s schaduw

De NBD biblion is enthousiast over mijn laatste boek.

‘China-reizigers zullen veel herkennen in haar verslag. Het boek is met vaart geschreven en leest erg prettig. De 27, goed gekozen, foto’s maken het verslag af.’  Henk Hazenbosch

De drums van TIMKAT

image0

Wereldcontact Magazine Marco Polo nr. 4 jaargang 54

In het Wereldcontact Magazine Marco Polo.

 

Woestijnkastelen en Stadskamelen

Verslag van de reis van een Nederlands echtpaar per auto en op eigen gelegenheid door Jordanië. De reis begint in Amman, gaat eerst richting het noorden, om vervolgens via het westen naar de opgravingen in Petra te gaan, de Wadi Rumwoestijn, de Rode Zee bij Aqaba en te eindigen bij de Dode Zee. Een levendig geschreven verslag dat plezierig leest en een beeld schetst van de belevenissen van het paar. Een tiental paginagrote kleurenfoto’s dienen ter illustratie. Het verslag eindigt met een klein woordenlijstje; een opsomming van een aantal nuttige websites en aantal handigheidjes om te weten. Het verslag is niet bruikbaar als reisgids, maar kan wel een welkome aanvulling hierop zijn. De auteur publiceerde eerder* over andere gemaakte reizen. – Drs. Marianne Hermens  © NBD Biblion 2002 – 2012

Myanmar… op blote voeten door het Gouden Land op reis door Birma

Verslag van een vakantiereis die de auteur en haar man op eigen gelegenheid maakten door Myanmar (Birma). Het vaste scala aan bestemmingen, ontmoetingen en observaties komt ter sprake: Yangon, Pyay, Bagan, de berg Popa, Mandalay, Inle meer, Pindaya grotten, Bago, Kyaiktiyo, de klassieke marktjes, vriendelijke mensen. In een eenvoudige en vriendelijk kabbelende stijl beschrijft de auteur wat ze tegenkomt, in combinatie met haar eigen emoties en herinneringen. Spontaan en zonder gedweep, en met ruim aandacht voor wat ze koopt en waarom. Kort overzicht van de politieke geschiedenis sinds de onafhankelijkheid. Door de neutrale sfeertekening niet oninteressant voor potentiële reizigers naar Birma. De auteur heeft meer boeken over haar reizen gepubliceerd. Met kaartje in zwart-wit, twaalf pagina’s kleurenfoto’s, korte woordenlijst en beknopte literatuur en websitesuggestie.

B.C. Meulenbeld NBD|Biblion recensie

Ontmoetingen in Birma

Birma (of Myanmar) gaat veranderen. Birma is aan het veranderen. De teugels zijn iets gevierd en het land maakt zich op voor een toeristenstroom. Reisgidsen worden geactualiseerd en nieuwe reisboeken verschijnen. Ada Rosman-Kleinjan heeft er zojuist eentje gepubliceerd. In eigen beheer onder de titel Myanmar… op blote voeten door het Gouden Land. Het is een sfeervol verslag van een reis door een veelzijdig land, waarin vooral de ontmoetingen met de vriendelijke Birmezen centraal staan. De veelzijdigheid van Birma met al die prachtig tempels, gouden boeddha’s, het Inle-meer, Mandalay, Bago en Kyaiktiyo wordt op innemende wijze beschreven. de foto’s zijn van Jan Rosman.

Het staat in het magazine Azië nr. 144 / 2012

Ghana… een reis op het ritme van de drums

Samen met haar echtgenoot reist de auteur door het West-Afrikaanse land Ghana en doet in deze publicatie verslag van haar belevenissen die verweven worden met (achtergrond)informatie. Bevat naast een voorwoord ook nuttige adressen, een literatuur- en internetlijst en een woordenlijst. Een katern met een twintigtal kleurenfoto’s verlevendigt het verhaal, voorin een overzichtskaart van Ghana. De auteur reist en schrijft graag; het resultaat is een stroom aan persoonlijke reisverslagen, onder andere: ‘Starende beelden op Rapa Nui’, ‘In Namibië, een kampeertocht door het leegste land van Afrika’ en ‘Tussen Himba, Zemba en Herero’. Makkelijk leesbaar en enthousiast geschreven verslag, aangevuld met informatie over natuur, gebruiken, cultuur, mensen en projecten. Voor de liefhebber van West-Afrika.

(NBD|Biblion recensie, Babette Hagedoren)

Starende beelden op Rapa Nui

De auteur beschrijft een reis van Paaseiland (Chili) naar Peru, via het vasteland van Chili en Bolivia. Het resultaat is een kleurrijk en levendig verslag. Doordat het verhaal in de tegenwoordige tijd is geschreven, lijkt het of de lezer de reis meebeleeft en de auteur op de voet volgt. Zij begint bij de mysterieuze moai, de reusachtige beelden op Paaseiland en eindigt in de miljoenenstad Lima. De reisimpressies worden afgewisseld met achtergrondinformatie over het land, de bevolking en de cultuur. De stijl is vlot en makkelijk leesbaar, maar soms iets te makkelijk en te kort door de bocht. Zeker wanneer het gaat om landen en plekken die toch al veelvuldig beschreven zijn, is het belangrijk origineel uit de hoek te komen. Achterin een handige lijst met romans en reisgidsen per land. Een aardig boek voor mensen die deze reis of een deel ervan willen maken en vast in de stemming willen komen. Middenkatern met kleurenfoto’s.

NBD/Biblion

Starende beelden op Rapa Nui

een reis van Paaseiland naar Peru (door Chili en Bolivia)

(…) In dit heerlijk weglezende boek wordt de reis beschreven die de auteur samen met haar echtgenoot maakte. Ook nu waren het weer de mensen die letterlijk en figuurlijk kleur en warmte aan deze reis hebben gegeven. Ada Rosman geeft zoals altijd vol enthousiasme die kleur en warmte door aan de lezer.

Uit: Wereldcontactmagazine, april 2010

Modderhuizen, markten en moskeeën

een reis van Dakar naar Timboektoe (en weer terug)

(…) ze beschrijft zeer menselijk en geeft daarnaast enthousiasmerende en interessante informatie over de dingen die ze ziet en die ze doet. Leuk om te lezen als je ook die kant op wilt. Trouwens, ook als je dat niet wilt. Gewoon een leuk boek!

Uit: Sahara Berichten 16e jaargang nummer 63 aug. 2008, geschreven door Marlies Swen

Tussen Himba, Zemba en Herero

reizen door zuidelijk Afrika

De auteur en haar man legden ruim 18.000 km af door zuidelijk Afrika. Dit reisverslag bevat de persoonlijke reisindrukken van twee reizen gemaakt in 2004 en 2006 door Zuid-Afrika, Botswana en Namibië, aangevuld met een verklarende woordenlijst, aanvullende informatie en een literatuurlijst. Herdruk van het in 2004 verschenen ‘Olifanten in de nacht’, vermeerderd met het reisverslag van de reis die de auteur in het najaar van 2006 door Namibië maakte. Ook zijn er enkele lezersreacties op ‘Olifanten in de nacht’ toegevoegd en zijn de aanvullende gegevens geüpdatet. Een vijftigtal zwart-witfoto’s en een kaartje sieren de tekst op. Een ongecompliceerd beschreven verslag, waarin naast de persoonlijke ervaringen, veel ruimte is voor beschrijvingen van de bevolking, de natuur en de cultuur. De nuttige tips, websites en aanbevolen literatuurlijst zorgen voor de meerwaarde voor potentiële Afrika-reizigers.

Deze recensie is geschreven door Babette Hagedoorn voor de NBD/Biblion, mei 2007

Vlot geschreven en herkenbaar.

Zuidelijk Afrika Magazine nummer 3/4 2007

Tempels en Tuk-Tuks

op reis door Laos & Cambodja

Ada Rosman is dol op reizen. Samen met haar man maakte ze verre reizen door diverse werelddelen en publiceerde haar verhalen in boekvorm onder de noemer Wombat Reisboeken. Haar jongste reis ging naar Laos en Cambodja, landen van tempels en tuk-tuks, tevens de titel van het boek. Ada Rosman vertelt gemakkelijk: geen opgeklopt taalgebruik en herkenbaar voor andere reizigers. Het boek biedt vele praktische tips om zelf eens naar Cambodja en Laos te gaan, volgens de schrijfster twee gemakkelijk te bereizen landen.

De recensie komt uit Azië, reismagazine voor Azië, Australië en Nieuw-Zeeland nummer 112 juni/juli 2006

Olifanten in de nacht

kampeerreis door Zuid-Afrika, Botswana en Namibië

Een Nederlands echtpaar vliegt naar Johannesburg, stapt in de gehuurde auto, die daar klaar staat en begint aan een reis van 11.000 km. De tocht gaat van Zuid-Afrika via Botswana, Zambia, Namibië, Lesotho en door Zuid-Afrika weer terug naar Johannesburg. Dit is het reisverslag. Het is een opgewekt, ongecompliceerd en onopgesmukt geschreven verhaal over de vele uitstekend verzorgde campings, de talloze wilde dieren in en buiten de natuurreservaten, de ontmoetingen met mensen onderweg en de kleine wetenswaardigheden van de reis. Het boekje telt een aantal aardige zwartwitfoto’s, en heeft aan het einde van het boek veel praktische en nuttige informatie voor mensen die ook een dergelijke reis overwegen te maken.

Deze recensie werd geschreven door Harrie M. Leyten voor de Nederlandse Bibliotheek Dienst, maart 2004.

Blauwe voeten op de evenaar

op reis door Ecuador en de Galápagos-eilanden

Aardige boekje waarin de reizigster Ada Rosman-Kleinjan verslag uitbrengt over haar vijf wekende durende reis door Ecuador in het najaar van 2002. Zij doet dit in eenvoudige bewoordingen als was ze een goede kennis, die bij je langs wipt om haar reiservaringen te vertellen. Middels diverse soorten vervoer doorkruist zij samen met haar man dit land op de evenaar: Ouito en andere plaatsen, de Galápagos-eilanden, de Andes en het Regenwoud in de Oriente. Haar verslag krijgt vooral een meerwaarde door de persoonlijke, nuttig tips achterin, aangevuld met algemene info, websites, belangrijke adressen en aanbevolen literatuur. Het boekje is geïllustreerd met eenvoudige zwartwitfoto’s.

Deze recensie werd geschreven door F.J. Hellemons voor de Nederlandse Bibliotheek Dienst april 2003

(…) Potentiële reizigers hebben altijd veel baat bij reiservaringen en praktische tips van anderen. Dat verklaart het succes van de Wereldcontact reismarkten. In diezelfde behoefte voorzien de reisboeken van Ada Rosman-Kleinjan. (…) Ze troffen daar naast reuzenschildpadden, leguanen, fregatvogels ook de blauwvoet jan-van-gent. Dat verklaart de titel van dit wederom voortreffelijk boek.

Jan-Willem Driessen in het Wereldcontact Magazine nr.3 2003

De gorilla’s van Bwindi

‘op verkenning in Uganda’

Indrukwekkend is de gorillatracking waaraan ze deelnemen. Loodzwaar en beslist niet zonder gevaar leidt deze klimtocht naar een ondoordringbaar woud met berggorilla’s. Ada observeert de natuur haarscherp en neemt als het ware de lezer bij de hand. Ze weet de ultieme kick die zij beleefde bij het zien van de gorilla’s op de lezer over te brengen en dat is knap. De gorilla’s van Bwindi is misschien wel Ada’s beste boek tot nu toe.

De recensie komt uit het Wereldcontact Magazine nr.3 2002

(…) zwart-wit foto’s die overigens wel getuigen van een bijzondere opmerkingsgave. (…) bevat het verslag nuttige tips en adressen en juist door de (Hollandse?) nuchterheid kan het mensen die niet goed durven over de streep trekken.

Geschreven door de Nederlandse Bibliotheek Dienst januari 2002