Sneeuwwitje en de 7 dwergen in Ethiopie

We zijn er weer nadat we enkele dagen van de radar af waren. Zelfs met de dongel geen verbinding. Vanmorgen zijn we aangeland in Lalibela, met het vliegtuig via Axum, nadat we 3 hele mooie dagen hebben doorgebracht in Gondar en omgeving. Het Timkat was prachtig, wat een mensen, wat een priesters, wat een kleuren en wat een warmte. Helemaal goed. Jan heeft de mooiste foto’s gemaakt, vooral van al die mooie mensen die veelal in het wit waren gekleed. De priesters in kleurige gewaden met veel goudkleurige stiksels onder bonte papraplus tegen de zon. Tromgeroffel, gezang van kinderen en hoge keelklanken van de vrouwen. Toeristen die er naar keken en zich helemaal suf fotografeerden. Jongemannen renden in groepen door de straten, staken stokken in de lucht, zongen, soms bliezen ze luid op een toeter zoals wij die kennen van kinderfeestjes. Ons hotel lag 30 km buiten het centrum en in het kleine plaatsje werd er natuurlijk ook Timkat gevierd (het duurt 3 dagen). Daar zijn we ook bij geweest en dat was heel bijzonder, 3 toeristen en alle inwoners van het dorpje. Er kwam een bijbel tevoorschijn, volgens mij nog uit de tijd van de bijbel zelf, die bijna uit elkaar viel, er werd wierook meegedragen die op een  kleine koeienvlaai lag en bij de dorpspomp, tussen de geitenkeutels en koeienvlaaien kreeg de belangrijkste priester de bijbel overhandigd, hij durfde er zelfs in te bladeren, en las eruit voor. Heel bijzonder allemaal. Kinderen met grote ogen en smoezelige kleren, ik geloof niet dat er een iemand bij was die kleren aanhad waar geen gaten in zaten. Maar het plezier was er niet minder om.
Omdat we buiten het dorp zaten en geen eigen vervoer hadden, mochten we met 4 mannen en hun gids en chaufeur mee naar de Simien Mountains. Ik voelde me net Sneeuwwitje en de 7 dwergen. Maar de tocht was onvergetlijk, we hebben een schitterende wandeling gemaakt, de gelada apen gezien waarvan de mannetjes op hun borst een rode vlek hebben in de vorm van een hart. Hele vriendelijke beesten die niets van de agressieve baboons weghebben. Mooie vogels en een heerlijke lunch in het Simien Mountain Lodge, Afrika’s hoogst gelegen lodge. Gisteren de hele dag in Gondar doorgebracht, een mooie kerk en de kastelen bezocht. In de straten nog steeds erg veel mensen i.v.m. Timkat en een feestdag van de heilige Michael maar dat kregen we niet goed mee.
Maar… toen moesten we weer terug naar onze lodge, bijna geen openbaar vervoer op deze feestdag maar voor een juist bedrag, we hebben natuurlijk veel te veel betaald, zijn we uiteindelijk weer thuisgekomen. Ik heb ze geteld we zaten met 22 mensen in zo’n volkswagenbusje. Laat ik het zo zeggen, de douche na afloop was zeer welkom, want wat hebben sommige mensen een sterke lichaamsgeur… Ook wij roken na een warme dag niet meer fris en fruitig. Het weer is namelijk geweldig, elke dag zon, blauwe luchten en ’s avonds komt Afrika’s mooiste sterrenhemel tevoorschijn. Onvoorstelbaar wat een sterren.